Meeting Point Mediawijsheid

Home » Algemeen » Waanzinnig Web Wijs

Waanzinnig Web Wijs

maart 2010
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Advertenties


WWW als titel van een programma dat héél mediawijs is voor het basisonderwijs, vind ik zelf wel leuk gevonden. Wie was ook alweer op dat idee gekomen?
Deze maand zullen 11 scholen met Groep 7 dit programma in de bibliotheek volgen. Het duurt ongeveer 5 kwartier, waarvan 20 minuten uitleg, waarbij de inbreng van de kinderen gewenst is. Zoeken op internet heeft nogal wat haken en ogen: Hoe weet je dat informatie betrouwbaar is? Wat is het verschil tussen een Zoekmachine en een Index? Ook doen we een Quiz met de groep. Door middel van vragen als: “Je krijgt een mailtje van een onbekende in het engels. Er zit een bijlage bij. Wat doe je? A: ik klik de mail meteen weg, het kan besmet zijn met een virus OF B: ik open het, het lijkt me wel interessant.” geeft heel wat leuke stof om met elkaar in discussie te gaan. Ook de meegekomen begeleiders, ouders en de leerkracht doen lekker mee. Alle soorten verschillende zoekvragen, waarbij websites voor kinderen bezocht moeten worden, staan in een ontzettend leuk boekje. Alle kinderen krijgen ook nog een “Wie Wat Waar Waarom” kwartet mee. Daarmee kunnen ze het bezoeken van een website steeds kritische vragen stellen over de betrouwbaarheid van de website.
In het korte bezoek aan de bibliotheek komt nooit alle informatie uit het boekje en de Quiz af. Samen met extra informatie voor de leerkracht krijgen alle kinderen hun leerlingen-boekje en voor elk een kwartet mee naar school. In de klas kan het mediawijs worden een vervolg krijgen. In het docenten-boekje zitten vele suggesties, tips en mogelijkheden waarmee de leerkracht de intensiteit van omgaan met internet, of onderdelen daarvan, kan bepalen.
Het is een bezoek aan de bibliotheek waarvan de kinderen het te kort vinden duren. En eigenlijk niet meer terug naar school willen!
Ook alle collega’s zijn van mening dat het een goed en leuk programma is. We zijn benieuwd wat er nog voor opmerkingen komen als het programma geëvalueerd wordt. De meningen van de docenten zijn daarbij van belang. Zoals het nu uitziet zijn ze erg enthousiast. Hebben we volgend jaar een verdubbeling van het aantal groepen?
Bijzonder bedankt voor alle werk en inzet: Tilan!

Advertenties

1 reactie

  1. Bram schreef:

    Ik vrees, dat ik de bijlage zou openen, maar ik heb een goede virusbeveiliging:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 3 andere volgers

%d bloggers liken dit: